Értéktár

Szentgotthárd Spa & Wellness

2021.09.16
2021.09.19
Csuk Ferenc, Kulcsár Sára Patrícia
  • Települési Értéktár
Szentgotthárd, Füzesi u. 3.
Szentgotthárd Spa & Wellness

Előzmények

A fürdőkultúra kezdetei Szentgotthárdon a XIX-XX. század fordulójára tehetők. 1893-ban a Rába jobb partján, a gátnál strandot alakítottak ki. Ezt 1927-ben tovább bővítették, ekkor már „vetkőző házak” is szolgálták a fürdőzők kényelmét. Néhány évig a Gimnázium sportköre vízipólós csapattal is rendelkezett. Számos fotó bizonyítja, hogy még a 60-as években is sokan napoztak a parton és mártóztak meg a Rába vizében.
1961-től a Várkertben egy termálvízzel feltöltött, mélyvizes medencével és egy pancsolóval rendelkező szabadtéri strand fogadta a fürdőzni vágyókat. A szép zöld környezetben lehetett napozni, büfé és játékok álltak rendelkezésre. Így vonzó kikapcsolódási lehetőséget biztosított a család minden tagja számára. A strand május elejétől augusztus végéig üzemelt. Itt kezdődött meg a tanév utolsó heteiben a diákok úszásoktatása is. Az évtizedek során a medencék víztisztító eljárása elavulttá vált, ugyanakkor az 1990-es években – különösen a sporttagozatos osztályok indítása után – egyre erőteljesebben jelentkezett az igény egy modern létesítmény létrehozására. A termálfürdő felépítése után a strand bezárt, a nagy medence helyén készült el 2019-ben a várkerti tó.

A termálfürdő megépítése

A város vezetői a fürdő és egy hozzá kapcsolódó szálloda megépítésével a Rába partján, a városközponthoz közel, nemcsak az úszásoktatás feltételeinek megteremtését, de a turizmus fellendítését is célozták. A Szentgotthárd Város Önkormányzata által létrehozott Gotthard Therm Kft. koordinálta a pályázati pénzből és hitelből épülő beruházást. Az építkezés 2005-ben kezdődött, a tervező Vinczencz Ottó, a belsőépítész V. Harcos Kornélia, a kivitelező a Zala Megyei Építőipari Rt. volt. A fürdőt 2007. október 5‑én adták át a nagyközönségnek. A medencéket a közelben levő parkban található termálkút látja el kb. 35 C°-os termálvízzel. Építészeti szempontból jellemző eleme a 32 m‑es fesztávolságú központi kupolatér. A fürdő 2008‑ban a sport és szabadidős létesítmények kategóriájában Építőipari Nívódíjban részesült.

A fürdőkomplexum

Mintegy 1500 m² vízfelületével, különleges medencéivel és csúszdáival, uszodájával, szaunaparkjával és fitnesz részlegével, valamint wellness kezeléseivel széles körben segíti a feltöltődést a fürdő. A külső és belső élménymedencék, a gyermekpancsolók, a termálvizes ülőfürdő, két pezsgőfürdő, a szabadtéri mélyvizes medence, a napozási és sportolási lehetőség minden évszakban és minden korosztálynak kínál valami vonzó élményt. A hatalmas üvegkupola alatt pálmafák, egzotikus élő növényzet és a természetes kőburkolatok teremtenek ehhez harmonikus, kellemes környezetet.
A szaunaparkban a klasszikus finn szaunákon kívül aromaterápiás gőzfürdők, fényterápiás aromakabin, infraszauna és gyógynövényes bioszauna áll a vendégek rendelkezésére, a masszázs kínálat minden igényt kielégít, legyen az relaxáció, felfrissítő vagy átmozgató.
Az aktív pihenéshez is kiválóak a feltételek. Az élményfürdő fitnesz részlegében fallabda pályák, kondicionáló terem várja a sportolni vágyókat. Lehetőség van szolárium és sókabin igénybevételére is. 
A fürdőben önkiszolgáló étterem áll a vendégek rendelkezésére. Az előtérben levő a’la carte étterem szezonálisan változó étlapján a magyar és nemzetközi konyha tradicionális ételei és őrségi ételek egyaránt szerepelnek.

 A fürdő törekszik arra, hogy kedvező árak kialakításával, az uszodában történő iskolai úszásoktatás biztosításával, nyári táborok szervezésével a szentgotthárdi lakosok igényeit is magas fokon kielégítsék. Kedvező fekvésének köszönhetően az Őrségbe érkező turisták tömegei látogatnak el évente a fürdőbe, ez a város idegenforgalmát is fellendíti.

A 2008‑ban elkészült a fürdőhöz tervezett 148 szobás szálloda (Gotthard Therme Hotel & Conference), amelyből a vendégek közvetlenül átsétálhatnak a fürdőbe, hogy igénybe vegyék annak szolgáltatásait.

 

 

A Szentgotthárd Spa & Wellness élményfürdő 2008‑ban a sport és szabadidős létesítmények kategóriájában Építőipari Nívódíjban részesült. Kiváló feltételeket biztosít az úszásoktatás számára, a helybelieknek és turistáknak pedig kellemes kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínál.

  • Üzleti terv. Gotthárd Therm Fürdő és Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. Szentgotthárd, 2005. augusztus 15. Szerző: Gömbös Sándor
  • Vinczencz: Szentgotthárd, Termál és élményfürdő. http://www.vinczencz.hu/szentgotthard-termal-es-elmenyfurdo/
  • Építőipari Nívódíj, 2008. https://epiteszforum.hu/epitoipari-nivodij-2008
  • Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum helytörténeti gyűjteménye
  • Szentgotthárd Spa & Wellness honlapja: https://gotthardfurdo.hu/

 Képek:

  • Szentgotthárd Spa & Wellness,
  • Horváth Zsuzsanna
  • Bana Ferenc

 

Fürdés a gát alatt - 1930 körül
Vetkőző ház - 1930 körül
Szabadstrand a gát alatt - 1930 körül
Strand a Várkertben - 2006
Strand a Várkertben - 2006
Pancsoló - 2006
Termálfürdő
Belső élménytér
Trópusi sziget
Uszoda
Kültéri élménymedence
Önkiszolgáló étterem
Fitnesz terem
Fürdő és szálloda

Értéktár kategóriái

Ha tudod, milyen jellegű értéket keresel, válassz kategóriát az alábbi menűsorból!

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:139
E heti látogatók:1686
Havi látogatók:8417
Összes:395184
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!