Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2022-ben?

Mi történt 2022-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

2020. augusztus 19-én a Polgármesteri Hivatal előterében nagyszámú érdeklődő előtt nyílt meg az időszaki kiállítás Szentgotthárd város sportéletéről. A rendkívül gazdag tárgyi, képi és írásos anyag összegyűjtése és rendszerezése Csuk Alajos és dr. Frank Róza klubtagok munkáját dicséri.

A megnyitót megtisztelték részvételükkel neves sportolóink: Dancsecs Bojána, Horváth Kristóf, Koszár Zsolt, Somogyi Gábor és a Szent Sebestyén íjászkör tagjai. A tablókon és a vitrinekben tizenhárom szakosztály emlékeit, fotóit, történeti leírását tekintheti meg a közönség 2021 májusáig.

Huszár Gábor polgármester és Horváth Tiborné köszöntő szavai után a kiállítást Csuk Alajos mutatta be. Ismertetőjében beszélt a városi sportéletről a kezdetektől napjainkig; a csapatjátékoktól az egyéni vagy páros sportokig, a szellemitől a fizikai erőfeszítést igénylő küzdelmekig. Megemlékezett a városi sportegyesületek lelkes munkájáról. Időben a legelső az 1886-ban alakult Korcsolya Egylet volt, 1896-ban megszerveződött az első Kerékpár Egyesület. 1902-ben jött létre a több szakosztályt (labdarúgás, tenisz, úszás) egyesítő sportegyesület, a Szentgotthárdi Tornaegylet. A második világháború után a gyárak színeiben szerveződtek újjá a csapatok, majd ezeket egyesítette a Szentgotthárdi Sport Egyesület. Elismerően szólt a városi sportvezetők és edzők munkájáról.

Kiemelte a Szentgotthárdról induló, jelentős eredményeket elért sportolók teljesítményét. Akikre igazán büszkék lehetünk: Gerger Ferenc kerékpározó, Druxler Lajos asztaliteniszező, Doncsecz József birkózó, Molnár II. Dezső válogatott labdarúgó, Gécsek Tibor és Pars Krisztián kalapácsvetők, Dancsecs Bojána kick-box világbajnok, Horváth Kristóf táncművész, Koszár Zsolt és Somogyi Gábor futók.

A kiállításon készült további képek és neves sportolóink fotói a Képtárban nézegethetők.

 

Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Legfrissebb híreink

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:182
E heti látogatók:1222
Havi látogatók:1222
Összes:348767
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!