Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2021-ben?

Mi történt 2021-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

Kedves Látogatók!

A Móra Könyvtár és a Honismereti Klub jó ideje gyűjti a szentgotthárdi értékeket. 2016-ban kiállításon mutatta be a települési értékek egy részét. Mivel ez a kiállítás egy évig volt látható, úgy gondoltuk, érdemes visszaidézni a látnivalókat a nagyközönségnek virtuális bemutatónkon.

Az érdeklődők a Polgármesteri Hivatal előterében két üveges tárlón és öt paravánon láthatták ezeket az értékeket. A tárlókat sajnos nem tudjuk virtuálisan bemutatni, film nem készült róluk, de a kiállításmegnyitó képei alapján felidézhetők.

A tárlókban a nagy múltú Kaszagyár és Óragyár néhány termékét, a méltán ismert Rábafüzesi Német Asszonykórus Érték Díját, CD-it, illetve a fiatalon elhunyt Keserü Balázs CD-jét láthatták.

Szentgotthárd őrzi a ciszterek örökségét. Sok értékes könyv maradt fenn a ciszter gyűjteményből, s az irattár egy része is megmenekült. A legérdekesebb könyvekből és iratokból válogattunk a kiállításhoz, amelyek a másik üveges tárlóba kerültek.

A paravánokon elhelyezett régi képeslapokon és fotókon mutattuk be a városnak azt az arcát, amit nap mint nap látunk ugyan, de sokszor elképzelni sem tudjuk, milyen volt régen. A mai fotók mellett az épületek, utcák, terek száz évvel korábbi képei láthatók, egykori képeslapokon. A régi városrészleteket, épületeket a Szentgotthárdi Fotóklub tagjai mai valójukban fotózták le. Némelykor megdöbbentő a hasonlóság száz év múltán is, máskor alig ismerhető fel az egykori épület, utcarészlet.

2016-ban egy kihelyezett számítógépen is láthatták az érdeklődők a Honismereti Klub honlapján is szereplő értéktár adatbázist. Megújult honlapunkon ma már lényegesen több települési értéket rögzítettünk (honismeret.com). Ezen is nyomon követhetik a Szentgotthárd utcaképének változásait. Keressék fel a fotókon látható helyeket. Valamennyi a belvárosban van, s képzeljék el a régi képeslapok alapján, milyen lehetett a Széll Kálmán tér, a Hunyadi és a Kossuth Lajos utca egy-egy régi épülete száz évvel ezelőtt.

Ezekről a helyekről részletesebb leírást találnak Csuk Ferenc helytörténész honlapján, a vonatkozó linket megtalálják az egyes tablókon.

A kiállítás megvalósítói:

  • Honismereti Klub
  • Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum
  • Szentgotthárd Város Önkormányzata
  • Szentgotthárdi Fotóklub

Ugrás a kiállítási tablóra:


Térképek Szentgotthárdról a XX. század elején és a XXI. század elején

1. tabló - Ha a tablón szereplő tér történetét szeretné megismerni, kattintson a tér nevére: Széll Kálmán tér

2. tabló - Ha a tablón szereplő utca történetét szeretné megismerni, kattintson az utca nevére: Hunyadi János út

3. tabló - Ha a tablón szereplő utcák történetét szeretné megismerni, kattintson az utca nevére: József Attila u. és Deák Ferenc u.

4. tabló - Ha a tablón szereplő utcák, terek történetét szeretné megismerni, kattintson az utca nevére: Kossuth Lajos u., Széchenyi utca,  Honvéd u. és a Liget

5. tabló - Rába-part és szentgotthárdi látképek

Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Legfrissebb híreink

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:144
E heti látogatók:283
Havi látogatók:5454
Összes:279622
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!