Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Tekintse meg Szentgotthárd értékeit!

Kiállításaink összegyűjtve

Kiállításaink összegyűjtve

Mi történt 2022-ben?

Mi történt 2022-ben?

Évfordulók 2021-ben

Évfordulók 2021-ben

Időszaki kiállítások

Az elmúlt évek időszaki kiállításait bemutató összefoglalók

"A tárgyak társadalmi funkciót töltenek be, ezért társadalmi jelentés hordozói."

Több, kisebb önálló kiállításban mutatjuk be Szentgotthárd múltját, történetét.

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században
Állandó kiállítás a múzeumban

Szentgotthárd ipara a XIX-XX. században

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján sok gyárat alapítottak. A Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. Ezek a gyárak a XXI. századra vagy megszűntek, vagy átalakultak. A kiállítás célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol Szentgotthárd és térsége lakóinak jelentős része dolgozott.

Kiállítás összefoglalója
A szentgotthárdi csata
Állandó kiállítás a múzeumban

A szentgotthárdi csata

A Szentgotthárdi Történelmi Napok előestéjén, 2014. július 31-én nyílt kiállítás a színház aulájában a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján. Metszetek, térképvázlatok, a csata szereplőinek ábrázolása mellett egy interaktív terepasztal is a kiállítás része, fő attrakciója volt. A megnyitó estéjén mutatta be Fűzfa Balázs irodalomtörténész Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata című kötetét.

A megnyitó bemutatása
130 éve született Pável Ágoston
Múzeumunk névadója

130 éve született Pável Ágoston

A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

A kiállítás bemutatója

2019. július 25-én, a szentgotthárdi Polgármesteri Hivatal földszinti előcsarnokában kiállítás nyílt, amelyen a Honismereti Klub mutatja be Szentgotthárd XX. századi egészségügyét.

A kiállítás ötletét dr. Klósz Beáta (a Rendelőintézet vezetője) és Molnár Piroska (a Móra Ferenc Városi Könyvtár igazgatója és a Honismereti Klub vezetője) egyik beszélgetése adta. Szóba került, hogy a Rendelőintézetben leltároznak, és érdekes fényképek és tárgyak kerültek elő, amelyeket fel lehetne használni egy kiállításhoz.

A Honismereti Klub felkarolta a kiállítás ötletét, megbeszéltük és beosztottuk a tennivalókat.

Mely intézményekről is van szó? A fontossági sorrendet hanyagolva: mentők, szakrendelő, körzeti orvosok (most háziorvosok), védőnők, a Rehabilitációs Kórház (amely régen Iskolaszanatórium volt), a Szakosított Otthon, a gyógyszertár, a szülőotthon – és a legtöbb gotthárdinak meglepetés, hogy a XIX-XX. század fordulóján volt a városban egy Erzsébet-kórház is.

A helyi egészségügyi intézmények hajdani és jelenlegi dolgozói fényképekkel, tárgyakkal járultak hozzá, hogy minél többet mutathassunk az egészségügyünk múltjából. Sokat segítettek a már elhunyt egészségügyi dolgozók hozzátartozói is, akiktől pl. fényképeket kaptunk. Ezúton is köszönjük a segítséget..

Szép Renáta szakdolgozata külön adalékokkal szolgált a város egészségügyének történeti áttekintéséhez. (A dolgozat másolata a kiállítás melletti pulton megtekinthető.)

Az összegyűjtött anyag válogatása után a VIRTUART restaurálta a fényképeket, hogy látogatóinknak jobb minőségű képeket mutathassunk.

A kiállítást Huszár Gábor polgármester és dr. Haragh László az 1826-ban alapított Szent István gyógyszertár vezetője nyitotta meg. A megnyitó résztvevői között örömmel üdvözöltük azokat, akik segítették a bemutató létrejöttét.

A kiállítás anyagát a Képtárban tekintheti át az érdeklődő. Természetesen a fényképek nem adják át a kiállításon megszerezhető információkat, tehát menjenek el, nézzék meg a tárlókat és posztereket. Erre a Hivatal nyitvatartási idejében (munkanapokon 8-16 óra között) van lehetőség – egészen 2020 júliusáig.

Mi a honismeret?

"A honismeret fogalom lényege a kifejezés értelmében rejlik. A hon szavunk a haza régies szinonimája (gondoljunk csak a honvéd vagy az otthon szavunkra). Ebből következik, hogy a honismeret azt a célt szolgálja, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat szülőhelyünkön, lakhelyünkön – vagyis honunk egy szegletén – kisebb nagyobb darabján, végső soron az egész hazában. Különösen fontos ez nálunk magyaroknál, ahol az ország és a nemzet nem esik egybe."

Honismereti Szövetség

Honismereti Szövetség

www.honismeret.hu

Gyakran ismételt kérdések

A válasz megtalálásához, kérem olvassa el az oldalunkon található: "Hogyan tudok segíteni a honismereti klubnak?" -cikket.

Rólunk írták

Szeretné segíteni a Honismereti Klub munkáját?

Szeretném segíteni!
Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Mai látogatók:152
E heti látogatók:1364
Havi látogatók:4545
Összes:316832
Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!