A szentgotthárdi Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeumban Pável Ágoston néprajzkutató születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítással tisztelegtek emléke előtt. A megnyitó ünnepségen megjelent dr. Simon Endréné Pável Judit, a tudós lánya is, és itt vehették át jutalmukat azok a diákok, akik nyertek az évfordulóra kiírt pályázaton.

Szlovén és magyar érdeklődőkkel telt meg a múzeum emeleti kiállítóterme. Az ünnepségen részt vett Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója, Boris Jesih, Szlovénia magyarországi főkonzulja, dr. Simonné Pável Judit, a néprajzkutató lánya.

Pável Ágoston 130 éve született a mai Szlovénia területén lévő Cankován, a korábbi Vashidegkúton. Szentgotthárdon a gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait. Itt született „Régi sarjúk illata” című verse, aminek kéziratát is kiállították, és Császár Kristófnak, a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjának tolmácsolásában hallhatta a közönség.

Molnár Piroska, a múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere mondott beszédet. Pável Ágoston 130 éve született, az évforduló is jelzi, mennyire szerencsés város Szentgotthárd, hogy ilyen történelmi múltja van, és olyan szellemi örökséget kapott, ami a néprajztudósnak, nyelvésznek és költőnek is köszönhető, kutatásai ehhez a régióhoz köthetők. Örökségének megbecsülését jelzi, hogy a múzeum, és 35 éve lakótelep is őrzi Szentgotthárdon a nevét. A szlovén és a magyar kultúra értékei, emlékei találkoznak a kiállításon.

Molnár Piroska intézményigazgató elmondta, a három nyelvet beszélő Pável Ágoston négy évig volt a gimnázium kosztos diákja. A kiállítás dokumentumait, fotóit, emléktárgyait lánya, Pável Judit bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Weöres Sándor költő pályakezdését egyengette, Móra Ferenccel is levelezett.

Az évforduló alkalmából pályázatot írtak ki, amelynek témája: a néprajzkutató gyermekkori énje. Szüleinek szóló levelet kellett megfogalmazni, amelyet a kisdiák Pável Ágoston írhatott (volna). Három középiskolás, Császár Kristóf, Labritz Regina és Zsöks Krisztina (a Vörösmarty gimnázium tanulói) vállalta a feladatot, megpróbált belebújni a 100 évvel ezelőtti diák fejébe. Mukicsné Kozár Mária, Fodor Lászlóné és Pável Judit bírálta el a dolgozatokat. A zsűri nevében Mukicsné Kozár Mária ismertette a döntést. Zsöks Krisztina apátistvánfalvi nyelvjárásban és kézzel (!) írta a levelet. A kis Gusztek, ahogyan otthon szólították, is valószínűleg így írt volna. Labritz Regina szlovén irodalmi nyelven írt, Császár Kristóf pedig magyarul. Több mint száz évvel ezelőtti szentgotthárdi diák helyébe képzelni magunkat nem könnyű. Először is ezért illeti dicséret a három mai diákot, hogy vállalkoztak erre a feladatra. Alapos kutatómunka, ismeretszerzés előzte meg a pályamunkát, tanáruk, Faschingné Libricz Irén segítette a felkészülést. A zsűri nem kívánt sorrendet felállítani, mindhárom pályaművet rendkívül értékesnek ítélte és jutalmazta. Emléklapot és könyvet kaptak a diákok. 

Simonné Pável Judit meghatottan mondott köszönetet az édesapja emlékére szervezett kiállításért és a pályázatért. Megköszönte a fiatalok közreműködését, és csokival is kedveskedett nekik. A program zárásaként bemutatták a Simonné Pável Judit és Mukicsné Kozár Mária által szerkesztett legújabb kiadványt: Sorsközösség az irodalomban.

Pável Ágoston fordítói munkássága tükrében. Születésének 130. évfordulója tiszteletére. A Bibliotheca Salavica Savariensis XV. kötetét a Nyugat-magyarországi Egyetem Kiadó és a Szombathelyi Szlovén Önkormányzat adta ki.

 A Pável Ágoston kiállítás a tervek szerint egy évig, 2018 őszéig lesz látható a szentgotthárdi Múzeumban.


Eseménynaptár

05
dec.
Szentgotthárd, Színház
-
Szentgotthárd
HATALMI ARCOK - A Szomszédnéni Produkciós Iroda új előadása   Mi történne, ha a kasszások mindig kimondanák, amire gondolnak?

07
dec.
Szentgotthárd, Színház
-
Szentgotthárd
Ikon kiállítás Alkotók:Herendi Zsolt , Szatmári MagdolnaNázáreti Ikon Műhely- Malika Nővér A kiállítást megnyitja és méltatja:Dr. Székely János Megyéspüspök

12
dec.
Szentgotthárd, Színház
-
Szentgotthárd
Gotthárdiak a nagyvilágban. Ismeretterjesztő előadás.Tajvani kalandozásunkElőadók: Bana-Kis Diána és Bana

15
dec.
Szentgotthárd, Színház környéke
-
Szentgotthárd
A Szentgotthárd Fúvóskultúrájáért Egyesületés a Pannon Kapu Kulturális Egyesülettisztelettel

16
dec.
Szentgotthárd, Nagyboldogasszony templom
-
Szentgotthárd
A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd 14. alkalommal szervezi meg az Éjszakai

Népszerű írásaink