Értéktár

Brenner János emlékkápolna, Zsida

brenner-emlekkapolna-01
2021.06.13
2021.06.14
2023.12.15
Horváth Zsuzsanna
  • Települési Értéktár
Szentgotthárd, Örökzöld u.
Brenner János emlékkápolna, Zsida

A kápolna megépítését az 1993-ban létrejött a Brenner János Emlékhely Alapítvány tűzte ki célul, hogy méltó emléket állítsanak a vértanú pap tanúságtételének. Kovács Imre rábakethelyi plébános idejében kezdődött a tervezés, és Rimfel Ferenc szolgálata alatt, 1995-96-ban épült fel a zsidai dombtetőn a Jó Pásztor titulust viselő kápolna, a gyilkosság helyszínéhez vezető úton, erdők által övezett helyen, szépen kialakított park középpontjában.

Az építkezés több mint 10 millió forintos költségének nagyobb hányadát egy jótevő adta, aki a nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni (egy Amerikából hazajött vak Annunciáta-nővér ottani házának eladási összegét ajánlotta fel), kisebb része a hívek adományaiból gyűlt össze. A területet Dany Vendel rábakethelyi lakos ajándékozta, a terveket Rónai Károly, szombathelyi Hefele-díjas építészmérnök készítette, a kivitelező a Tér és Forma Szentgotthárd Kft. volt. Dr. Konkoly István megyéspüspök közreműködésével 1995. december 9-én tették le az alapkövét, a kész kápolnát a püspök úr 1996. augusztus 25-én szentelte fel.

A kápolna kb. 50 nm alapterületű. Formáiban ismétlődően jelen van a nyolcas szám: az épület alapja, az oltár, a stallum felső része és a színes üvegablakok nyolcszögletűek. Fa szerkezetű nyitott tornyában 1997-ben helyezték el a harangot, amely Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő műhelyében készült. Egyik oldalára Brenner jelmondatát írták fel, a másik oldalán az adventet idéző csepegő felhőben a Krisztus-monogram, egy stólával átkötött kereszt és két évszám – 1957-1997 – utal az adventi időszakban történt papi vértanúságra, illetve a 40. évfordulóra.

Az oltár és a szószék a középpontban állnak. A három kétszárnyú ajtó kinyitásával azok számára is követhetővé válik az istentisztelet, akik nem férnek be a kápolnába. Bent kb. 40, a kint elhelyezett padokon kb. 100 fő számára tudnak ülőhelyet biztosítani. A stallumok bordó és a templomi zászló piros színe a meggyilkolt pap mártíromságát idézi fel. A fából készült feszület, fa korpusszal, Bernard Kerstiens (Münster, W) ajándéka. Felirata: Jesus Nazarenus / Rex Judaeorum (=Názáreti Jézus, a zsidók királya). Két márványtáblát helyeztek el a kápolnában. Az egyik Brenner János halálának eseményeit, a másik az építők nevét örökíti meg, és közvetíti az adományozó felhívását, hogy a zarándokok imádkozzanak a családokért és új papi hivatásokért. Készítőjük egy szombathelyi sírkő-vésnök volt. A mártír arcképét a templomi zászlón és a falon elhelyezett olajfestményen is láthatjuk. Brenner János portréját 2006-ban Kisléghi Nagy Ádám festőművész készítette el. Az üveges vitrinben - a szentmisék idején - Boldog Brenner János ereklyéje és személyes tárgyai kapnak helyet.

A rábakethelyi Mindenszentek templomot és a kápolnát a Brenner-zarándokút köti össze. Az emlékkápolnában májustól októberig minden hónap 15-én, a kethelyi templomból 17 órakor induló zarándoklat után szentmisét tartanak. Péter-Pál napján az újmisés papok mutatkoznak be, és évente itt rendezik meg az egyházmegye papjainak és szüleiknek a találkozóját. Decemberben, advent 3. vasárnapjának előestéjén a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd szervezésében 2011 óta a hívek éjszakai gyalogos zarándoklaton emlékeznek meg Boldog Brenner János halálának évfordulójáról.

A kápolna felépítésével az Alapítvány és hívek az addig titokban tisztelt népszerű káplánnak állítottak méltó emléket. A Jó Pásztor kápolna – különösen Brenner János boldoggá avatása után – a vallási turizmus célpontja lett, kapcsolódott a Kárpát-medencei Mária-úthoz.

> Szentgotthárd, Nagyboldogasszony Plébánia honlapja: http://szentgotthard.plebania.hu/plebania/brennerkapolna.htm

> Bencsics Mária: Emlékkápolna Brenner Jánosnak. In: Vas Népe, 1995. 11.27. 5. o.

> Pósfai János: A vértanú. In: Vas Népe, 1996. 08. 30. 6. o.

> Jó pásztor emlékkápolna Szentgotthárd. Brenner János emlékhely (A Szombathelyi Egyházmegye ékességei sorozatban). Írta: Brenner József kanonok-plébános.  Fotók: a Szerző és Tóth Imre. A szentgotthárdi Brenner János Emlékhely Alapítvány kiadványa, 2006.

> Brenner József nagyprépost úr szíves közlései

> Őrizni az emléket. In: Martinus, 2017. december

> Fényképek: Horváth Zsuzsanna, Dancsecs András

„brenner-janos-emlekkapolna-zsida.pdf” letöltése
Elhelyezve itt: Egyházi épületek | Épített környezet