Értéktár

Gotthárdi kétkilós kenyér

1kenyer
2020.02.19
2020.09.20
2023.11.29
Szentgotthárd Város Önkormányzata
Szép Renáta
  • Települési Értéktár
Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. szentgotthárdi üzeme (9970 Szentgotthárd, Május 1. út 10.)
Gotthárdi kétkilós kenyér

A "gotthárdi kenyér" nemzedékek óta a fogalom a városban és környékén. Sokszor előfordul, hogy a városból elszármazottak azt kérik a Szentgotthárdról érkezőktől, hogy hozzanak egy veknivel. Hagyományos ízeit a városba látogató turisták is megkedvelték.

 A Gotthárdi kétkilós kenyeret az 1960-as évek elején fejlesztették ki és az óta folyamatosan gyártják. Az eltelt időszakban a kenyér összetevőin és az előállítás módján gyakorlatilag semmit nem változtattak, a hagyományos ízeket nem csupán a szentgotthárdiak ismerik és szeretik, hanem a városba látogató turisták is megkedvelték.

A Gotthárdi kétkilós kenyér egy hagyományos kovászos, de élesztőt is tartalmazó kenyér. Kézzel készítik, és a továbbiakban semmiféle adalékanyagot, térfogatnövelőt, illetve tartósítószert nem adnak hozzá. Az előkészített tésztát 6-8 órán át pihentetik, majd erre dagasztanak rá, ezt követően sózzák. A kenyérgyártás napjainkban is manufaktúraszerűen zajlik, gépesítve csak a dagasztás történik, minden egyéb műveletet kézzel, hagyományos módon végeznek.

Kern László üzemvezető szerint a kenyér egy élő anyag, ami folyamatos mozgásban van. Azt vallja, hogy egy előtésztával, kovászos eljárással és kézi munkafolyamattal gyártott kenyér, mint a Gotthárdi kétkilós, jobb minőségű, emberileg, szakmailag nagyobb megbecsülésnek örvend. A kenyérnek lelke van, amely a hagyományos, kézi eljárás során érződik igazán. A kemencében samott-téglákon sül, ez is hozzájárul a különleges ízéhez.  Hétköznap 300-400 db, hétvégén 500-600 db kenyér készül el így a pékségben, amelyeket szentgotthárdi üzletekben és Szentgotthárd környéki települések boltjaiban vásárolhatnak meg. A szállítás során is különös figyelemmel bánnak a kenyérrel, a sütést követően rövid időn belül, frissen kerül az üzletek polcaira.

A szentgotthárdi pékség 1961-ben kezdte meg működését, akkor egy mezőgazdasági épületet építettek át e célra, majd az 1970-es évek második felében bővítették az üzemet, öltözőket, raktárakat alakítottak ki. A kapacitás és a termelés folyamatosan alkalmazkodott a piaci igényekhez, jelenleg 3 kemencével (2 forgóállványos és 1 kenyérsütő) napi 10 mázsa kenyeret (vegyesen) és 15 ezer péksüteményt készítenek. A legnépszerűbb termékük mind a mai napig a kétkilós kenyér, amely 2019. augusztus 20. óta viseli a „Zöld Szentgotthárd” címet is.

A Ferrosüt szentgotthárdi üzemét 2019-ben bezárták, azóta a "Gotthárdi kenyér" nem kapható.

Szentgotthárd egyik méltán híres helyi terméke a „Gotthárdi kétkilós kenyér”, amely már hosszú évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a térségben. 2019. augusztus 20. napjától e helyi termék határozatlan ideig viselheti a „Zöld Szentgotthárd” címet és a hozzátartozó logót.

Napjainkban igazi kihívás a számtalan multi és pékség mellett egy hagyományos eljárásmóddal tevékenykedő pékség fenntartása, termelésének biztosítása. Példaértékű, hogy ebben a kis szentgotthárdi üzemben átlagos fizetésért éjjel és nappal, szabad- és ünnepnapokon dolgoznak azért, hogy Szentgotthárdon és a térségben friss, hagyományos pékárukat vásárolhassunk.

 

> Rápli Róbert: A kenyérnek lelke van. In: Szentgotthárdi Hírek II. évfolyam 23. szám, 2004. december 17. 4-5. p.

> Kitüntetések átadására is sor került az ünnepi szentmisén (beszámoló a Zöld Szentgotthárd cím átadásáról). In: http://szentgotthard.hu/hu/kiemelt-hirek/kituntetesek-atadasara-is-sor-kerult-az-unnepi-szentmisen.html 2019. augusztus 20. 

> A mellékelt fényképeket dr. Gábor László készítette.

„gotthardi_ketkilos_kenyer.pdf” letöltése
Elhelyezve itt: Agrár- és élelmiszergazdaság

Válassz Értéktár kategóriát

Eseménynaptár

26
febr.
Szentgotthárd, Csákányi László Filmszínház
-
Szentgotthárd
magyar drámVetítés hossza: 95 percRendező: Szakonyi Noémi Veronika Az érettségi előtt álló Zsófi későn veszi

07
márc.
Szentgotthárd, Móra Ferenc Városi Könyvtár
-
Szentgotthárd
Dr. Csider Sándor legújabb verseskötetének bemutatójára várja az érdeklődőket a Móra Könyvtár

11
márc.
Szentgotthárd, Csákányi László Filmszínház
-
Szentgotthárd
magyar bűnügyi filmVetítés hossza: 116 percRendező: B. Nagy Ervin Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok,

13
márc.
Szentgotthárd, Színház
-
Szentgotthárd
Részletek a plakáton.

19
márc.
Szentgotthárd, Pável Ágoston Múzeum
-
Szentgotthárd
Előadás-sorozat: „A múltnak kútja” Horváth Zsuzsa: A Szépművészeti Múzeum kincsei

Népszerű írásaink