Értéktár

Ipari és műszaki megoldások Ipari és műszaki megoldások

Az ipari termelés – beleértve a kézműipart, kézművességet is – szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás.

magyar-kir-dohanygyar-01

A Magyar Királyi Dohánygyár volt az első a Hunyadi utcai üzemek sorában. Széll Kálmán mint országgyűlési képviselő érte el, hogy a magyar állam itt alapította meg a gyárat 1894-ben.

elso-magyar-oragyar-01

A mai szanatórium épülete 1896-ban az Első Magyar Óragyár számára készült, 1930-tól a Magyar Iskolaszanatórium működött benne.

opel-sztg-02

1992-ben Szentgotthárdon az Opel gyárban megindult a termelés. Közel egy évtizedes autógyártás és több, mint húsz éves motorgyártási tevékenységével a cég az egyik legdinamikusabban fejlődő vállalat Magyarországon.

kaszagyar-01

1902 és 2001 között Szentgotthárd egyik legfontosabb üzemeként kovácsolt árukat, majd később mezőgazdasági gépeket gyártott. A gyár eredeti szerszámaiból megmaradt öt farkaskalapács 2005 óta védettséget élvez.

selyemgyar-01

Magyarországon az első selyemszövőgyárat 1899-ben alapították. Különösen a háborús időszakokban a környék asszonyainak adott munkát A képek között látható grafikonon követhető a gyár termelésének alakulása egészen az 1992-es privatizációig.

farkasfai-meterologiai-allomas-01

1981 és 2005 között Farkasfán működött az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási radarhálózata.

sztg-duzzasztogat-01

A Rába gátja évszázadok óta lehetővé teszi a víz energiájának felhasználását: malmokat hajtott, majd segítségével villamos áramot termeltek. A vízi sportok kedvelői számára az újonnan épített kenucsúszda segíti a szintkülönbség áthidalását.

Válassz Értéktár kategóriát

Jöjjön, látogasson meg minket!

Friss híreinkről a Klub nyilvános
facebook-oldalán

tájékoztatjuk az érdeklődőket!

Kapcsolat a klubunkkal

Telefon: (+36) 94/380-113 (könyvtár)
Mobil: (+36) 30/575-0893 (Molnár Piroska)

Írjon üzenetet!

sztg ertektar also feher